't Joenkfolk

Inleiding

Wie zegt dat folklore dood is, is aan het liegen... Dat merken we aan de opkomst bij onze cursussen. Maar nog harder merken we dat aan onze jeugd. Al van onze allereerste cursus (eeuwen geleden zo lijkt het) kwam de vraag "Kan er ook jeugd meedoen aan jullie cursussen?"

Natuurlijk kon dat, en we schakelden ze mee bij onze cursussen in. Maar al snel gaf dat enkele "problemen". Ze leerden veel sneller dan de volwassenen. En je moet een kat een kat noemen, qua leeftijd was er toch een groot verschil... Na wat denk- en puzzelwerk met cursusuren en -dagen, kwam er al snel een extra jeugd-dag, ten huize Van de Cruys. Er waren enkele jeugdige geïnteresseerden in het gegeven "trekzak". Maar al vlug kwamen er instrumenten bij zoals klarinet, lepels, enz...

Samen met de rest van Westelfolk is deze groep mee geëvolueerd. Daarom hebben we nu, om de 14 dagen, op vrijdag, een heuse jeugdoefening. (Voor de precieze data: klik in de linkerkolom op "kalender".) Het aantal deelnemers en instrumenten blijft groeien. Zo hebben we nu trekzakken, klarinet, cello, slagwerk, doedelzak...

Zin om mee te doen? Kom eens een kijkje nemen. Het speelt geen rol hoeveel je al kunt en welk akoestisch instrument je speelt. Je bent altijd welkom... Griet en Erik verzorgen deze avond heel goed, en er wordt gezorgd voor de nodige (aangepaste) partituren

      

 

 

 

 

 

Weekend Maldegem

Van 1 tot 3 mei gingen we op weekend naar Maldegem. We hebben onze tijd goed besteed aan een mix van muziek, dans en gezellig samenzijn. Op de tweede dag brachten we ons repertoire in het stadspark, en het resultaat mag er zijn!

              

     

    Het publiek kijkt toe.      

    's Avonds is er nog tijd voor een paar spelletjes.

’T Joenkfolk mee met “Jeugd en Muziek Limburg” op 17/10/2014

Folkbende @Academie Voor Muziek en Woord Tessenderlo;

Via de steun van Westelfolk hebben we de kans gekregen om aan een initiatie mee te doen van de folkbende van “Jeugd en Muziek Limburg”. Deze kans hebben we uiteraard met bijna heel de groep van ’T Joenkfolk aangegrepen.

De folkbende vormde een grote groep, er waren vooral veel violen en cello’s, voor de rest was er nog ons groepje dat meer variatie in de instrumenten bracht, en ook een piano.

We kregen instructies van een zeer goede klarinettist die ook accordeon kon spelen om zo liedjes op het gehoor te leren. Het eerste nummer was al meteen een opwarmertje, de Krebbel. We hebben dan onze mooie tweede en derde stemmen eens goed laten klinken doorheen de muziekacademie van Tessenderlo.
Het tweede nummer was al wat moeilijker, maar we gaven niet op. Het was niet eenvoudig om puur op het gehoor een nummer te leren. Af en toe (op vraag van ons) kregen we de eerste noot, maar over het algemeen moesten we ook die nog zelf zoeken. Maar we zijn doorzetters dus gingen we ervoor, al was het voor de doedelzak en de trekzakken niet eenvoudig, omdat niet alle noten gespeeld konden worden. Hier had de organisatie beter naar moeten kijken. Toch hadden we ook hier hadden we een oplossing voor, ritmische begeleiding is altijd meegenomen.

Op naar het derde nummer, dat in ‘mi klein’ stond, veel vreemde intervallen had en vaak chromatisch was opgeboud. Dat was voor sommigen echt al een grote stap, maar een tweede stem of een ondersteunende baslijn verzinnen was ook echt leerrijk.

Het laatste nummer was voor de lerares echt een uitblinker, zij kom een klarinetsolo spelen, maar haar leerlingen konden niet zo goed volgen, dus hadden we besloten om een mooie passende begeleiding te verzinnen. Op het einde van de drie uren intensieve les hebben we een kleine opvoering gehouden van onze vier gestudeerde nummers aan de ouders.

Over het algemeen vonden we het een leerrijke avond die ons de kans bood om op een nieuwe manier met folkmuziek om te gaan. We hebben veel met het gehoor moeten werken, daarom was extra hulp hier en daar toch welkom geweest.

Tot slot nog veel dank aan Westelfolk, dankzij hen hebben de leden van ’T Joenkfolk weer een leerrijke ervaring meer gehad!!!

X