Bakkers

 

Geregeld krijgen de bakkers van Westelfolk de vraag: Wanneer bakken jullie? Mag ik eens komen kijken? In onze kalender vind je de data waarop onze bakkers dit werkjaar nog de oven van Die Spelewei opstoken en brood bakken: 16/5 en 20/6. Kom gerust eens langs! Meer info bij de verantwoordelijke, Willem, te bereiken op willem_vandyck@telenet.be of (0496)10 35 90.

Op deze pagina

Inleiding
Bakkersploeg
Ovens
Recepten
Reportage

In de Kempen zijn nog veel oude bakovens terug te vinden. Westelfolk heeft een eigen bakkersploeg die minstens éénmaal per maand gaat bakken in één van die ovens in de Merodestreek. Elke oven heeft zijn specifieke kenmerken en een eigen manier van aanpak.
Verschillende leden van deze ploeg hebben een cursus ovenbouw gevolgd en ze plannen om zelf een oven te bouwen. En onze gediplomeerde molenaar bezorgt ons steeds versgemalen bloem om onze “broodjes te bakken”. 

Bij deze activiteit proberen we traditionele recepten te gebruiken. Zo hebben we het recept kunnen terugvinden van de overheerlijke “métvlaaikes”. Dit zijn kleine taartjes die door bakkers in Westerlo werden gebakken op de marktdag.  

Bakkersgenootschap

Het bakkersgenootschap bestond in 2012 uit 15 sterk geëngageerde personen, waarvan …

  • twee molenaars, waarvan één de vaste molenaar is van de Buulmolen in Olen. Die molen wordt regelmatig bezocht door leden van Westelfolk.

  • al drie personen die les hebben gevolgd met diploma in het bouwen en restaureren van een oude bakoven, en er volgen er nog.

  • verscheidene personen die beroepshalve te maken hebben met restauratie en erfgoed van historische gebouwen en die dus goed op de hoogte zijn van onze Kempische gebruiken.

  • sommige leden al 20 jaar bakken in oude bakovens.

  • één een nieuwe bakoven aan het bouwen is, die zal klaar zijn in 2013.

Ovens

Ons vaste bakhuis staat op de Asberg in Westerlo, bij een vroegere Merodeboerderij. Deze bakoven wordt meestal gebruikt door onze ploeg vanwege zijn enorme capaciteit (60 tot 75 broden). Dat bakhuis wordt aangeduid met “Asberg”. Die oven is ook regelmatig aan herstelling toe, en onze restaurateurs maken er dan steeds mooi werk van.

Door te bakken in verschillende ovens en door bezoeken af te leggen aan andere bakovens (Kaasstrooimolen in Heist op den Berg, Provinciaal centrum “Ter Speelbergen”, Heemerf Kasterlee, een privé-bakoven in Zammel-Geel, enz.) komen wij in contact met collega- bakkers. Bij grote manifestaties zoals “de Merodehappening”, “Prominant” in Geel, Zomerfeest op Ter Speelbergen in Beersel, pakken de bakkers steeds uit met een documentaire stand. Daar is steeds enorme belangstelling voor. Vele enthousiastelingen vragen ons dan ook om in hun oven eens te komen bakken. Dit zal in 2013 een hoofddoel worden om overal eens langs te gaan.

Wij proberen iedereen te overtuigen om oude ovens niet af te breken maar om ze in ere te herstellen. Daarom vragen ons nu verschillende mensen om eens te komen kijken en eventueel de oven terug op te stoken zodat die terug kan gebruikt worden.

Andere ovens in de streek worden in de gaten gehouden om ze te redden van de ondergang, zo hebben we op vraag van de eigenaar in Herenthout zijn gerestaureerde oven een paar keer ingebakken. De restaurateurs zijn nu ook permanent lid van onze bakkersploeg, en zijn zelf bezig met een oven te bouwen. De historische site “de Beddermolen” aan de Molenstraat in Tongerlo-Westerlo herbergt een oude windmolen en ook een bakoven. Deze molen is pas aangekocht door de gemeente Westerlo en gans de cité is in handen van “het Kempisch Landschap”. Met die vereniging hebben wij een goede verstandhouding.

Recepten

Eigen recepturen worden samengesteld door de leden om zo een typisch eigen Westelfolkproduct te maken: zoals ons brood met “Flierefluiter”, een lokaal bier van hoge gisting; onze vastenavondvlaaikes, en ons gebakje met de dubbele flip (een peer van de streek).

Ons speltbrood is een mega-succes. Daar er veel mensen een allergie hebben voor tarwebloem maken wij nu ook veel werk van andere recepten. Het gebruik van spelt neemt alsmaar toe. Ons recept met spelt-rogge-havermout-boekweit-veenbessen, is een vaste waarde geworden. Dat wordt ook doorgegeven aan iedereen die het wilt.

Door meel te gebruiken van verschillende oude molens (windmolen in Olen, watermolen in Grobbendonk, watermolen in Olmen), zijn wij verzekerd van excellente bloem.

Reportage van een baksessie

Hier kan je aan de hand van enkele filmpjes meegenieten van een baksessie in de bakoven van de Pandoerenhoeve aan de Kaasstrooimolen in Hulshout.

Oven stoken

Afwegen

 

Kneden

 

Laten rijzen

 

Opbollen

 

In de oven

 

Klaar

 

 

X