Zolderinstrumenten

Met de jaren hebben we al heel wat instrumenten verzameld van mensen die ons schenkingen doen. Dikwijls zijn dat unieke of uitzonderlijke instrumenten die ergens op een kamertje lagen te verkommeren. Onze instrumentenbouwers gaan dan met veel liefde voor het instrument aan de slag om het opnieuw bespeelbaar te maken. 

Onze collectie telt momenteel twee banjo’s, mandoline, Zitar, trekzak Lombardi (1938), verschillende mondharmonica’s Hohner, tuba, verschillende gitaren, verschillende blokfluiten, Hanske knap, trommels, …

De zolderinstrumenten worden bewaard op de FolkSolder en kunnen daar tijdens deactiviteiten (zie tabel) door iedereen bekeken en eventueel bespeeld worden. Er is geen schriftelijke informatie voorzien, maar meestal is er op maandagavond wel een instrumentenbouwer in de buurt die op simpel verzoek alles wil vertellen wat hij erover weet.

Wegens verbouwingswerken op de FolkSolder zijn de zolderinstrumenten op dit moment ondergebracht bij bestuursleden thuis.

Het pareltje van onze verzameling is een oude trekzak van Cees Eeckels uit de jaren zeventig! Dit instrument was eigendom van “de witte Carens”, een speleman uit Westerlo. Deze tienbasser is nog in heel goede staat. Hij werd als een juweel bewaard door de zoon van “de Witte”. We proberen dit instrument in de mate van het mogelijke mee te gebruiken bij onze muziek. De stemming is anders dan onze instrumenten maar bij bepaalde muziekstukken is hij perfect bruikbaar. Vermits dit instrument wel enige waarde heeft wordt dit bewaard bij de voorzitter thuis.

De zolderinstrumenten komen ook regelmatig buiten. Telkens we onze huifkar ergens opstellen, gaat een selectie ervan mee. Dan is er ook bijna altijd een instrumentenbouwer om uitleg te geven aan geïnteresseerden.

X