Algemene informatie

Muziek spelen is plezant, maar samen muziek spelen is nog vééél plezanter. Of het nu aan de toog is, rond een tafel of op een podium. En je leert er ook veel uit. Cursisten, ex-cursisten en enthousiaste muzikanten “van buitenaf” treffen elkaar regelmatig in verschillende settings. Voor elk wat wils!

Voor data en uren: zie kalender. (komt kortelings)

Folkcafé
Samenspel beginners
Samenspel mineur
't Joenkfolk
't Schoewenfolk

Folkcafé

elke maandag 20u00-24u00

Elke maandagavond vanaf 20u00 is iedereen, muzikant of niet, welkom om een pint te komen drinken, wat te zeveren, te luisteren en/of te spelen. Van 20u30 tot 22u00 gaan in het folkcafé ook het samenspel voor beginners en het mineursamenspel door, zodat er altijd wel muziek is. Vanaf 22u00 is het vrij spel. Iedereen speelt dan wat hij wil, met wie hij wil. Laat de ambiance maar komen! Om 24u00 sluiten we wel de deuren, want ook de tapper heeft recht op enige nachtrust. (Behalve natuurlijk op de vooravond van een feestdag of zo, dan durft het wel eens laat te worden!)

Samenspel beginners

elke maandag 20u30-21u30, in het Folkcafé

Spelers die ongeveer een jaartje les trekzak, doedelzak, hommel, gitaar, draailier, … erop hebben zitten treffen elkaar elke week. Geen nood als nog niet alles direct lukt! Iedereen is hier om te leren. Eenvoudige melodieën, die grotendeels al zijn aangeleerd in de afzonderlijke lessen instrument, worden geoefend aan een rustig tempo. Marlène en Mil leiden alles in goede banen. We leren samen beginnen, stoppen, maat houden … en proberen af en toe al eens een simpel arrangement uit. Voor wie gewend is om met partituren te spelen, is dit de ideale gelegenheid om eens te proberen zonder. Voor veel mensen is dit de eerste keer dat ze samenspelen met “andere” instrumenten. Heerlijk om te ervaren dat je samen zo’n klank kan maken!

 

Samenspel mineur

elke maandag vanaf 20u30, in het Folkcafé

De naam doet misschien vermoeden dat hier de muzikanten zitten die zich wat triestig voelen. Niets is minder waar! Hier kunnen gevorderde muzikanten onder leiding van Wout en Grid samen verder een repertoire uitwisselen, bijvoorbeeld moeilijker stukken, mineurmelodieen in Gmin/Cmin voor draailier/doedelzak en Amin/Emin voor trekzakken en andere instrumenten, zangbegeleiding, ...

Omdat gevorderd voor iedereen en elk instrument anders is, is het idee geopperd om één keer per maand een thema voor te stellen: typisch trekzak, typisch bourdonmuziek, chromatische traditionele stukken, standaardtunes die overal bekend zijn, een gastdocent, stukjes uit andere landen, ... Degenen die dan niet met hun instrument mee kunnen, zetten zich die avond gewoon voor de gezelligheid bij de andere groep. De andere maandagavonden spelen we naargelang humeur en muzikanten stukjes uit die thema-avonden. Halfgevorderden kunnen altijd zappen tussen de twee groepen.

Op deze manier hopen we iedereen te stimuleren om naar eigen wens te evolueren op zijn instrument en te blijven komen naar de samenspelavonden!

 

't Joenkfolk

tweewekelijks op vrijdag van 19u30 tot 22u00

De jongeren die les volgen bij Westelfolk hebben hun eigen samenspelgroepje gevormd. Ze repeteren om de twee weken en treden af en toe op. Ook wie op de muziekacademie een instrument heeft leren bespelen, kan meedoen. Zo zijn er al veel nieuwe leden bijgekomen. Meer info, foto’s en filmpjes vind je achter de link.

't Schoewenfolk

tweewekelijks op donderdag van 19u00 tot 20u00

Sinds 2011-2012 musiceren mensen met een beperking samen met andere muzikanten van Westelfolk, en dat onder de deskundige muzikale leiding van Carla. Een jaarlijks hoogtepunt is het optreden op de Rietfeesten in Westerlo voor een groot en enthousiast publiek. Nieuwe leden, met of zonder beperking, met of zonder voorkennis, zijn steeds welkom.

Andere vormen van samenspel

De hommelaars, doedelaars en draailierspelers komen wekelijks samen om hun repertoire in te studeren en uit te breiden. Sommige instrumentlessen (bv. trekzak, gitaar, trommel, fijfer) worden gegeven in groep, wat eigenlijk ook een soort van samenspel is. Meer informatie vind je op de respectieve instrumentenpagina’s bij cursussen.

X