Klompviool

Het voorbije werkjaar werden er bij Westelfolk klompviolen (of zoals men in de Stille Kempen zegt “kloonviolen”) gebouwd onder de deskundige leiding van Willy Vermaele. Het zou natuurlijk zonde zijn om daar in de toekomst geen gebruik van te maken!

Daarom start Westelfolk in oktober met een initiatiecursus klompviool gegeven door Mieke De Pooter

Deze lessenreeks is zowel op beginnende violisten gericht als op mensen die de basisbeginselen van het vioolspelen al onder de knie hebben. Het doel is dat iedereen het speelplezier van een kloonviool leert kennen en een basisniveau bereikt op het instrument.

We bieden jullie een reeks van 10 wekelijkse lessen aan die afgerond zal zijn tegen het begin van de kerstvakantie. Zo kunnen jullie tijdens de feestdagen ten volle genieten van jullie nieuwe instrument. Indien er na deze initiatiecursus voldoende vraag is naar verdere lessen, kunnen in de toekomst eventueel meer gevorderde sessies worden ingericht.

Tijdens de eerste sessies worden jullie vertrouwd gemaakt met de basis : een correcte houding en de beginselen van de speelwijze. Naarmate we vorderen, zullen we ons toeleggen op de bekende volksmuzieknummers uit het repertoire van Westelfolk, zoals Den Ouden Boer, Krebbeldans, Kaatje… Jullie kunnen ook steeds eigen muzikale voorstellen en ideeën aandragen. We doen ons best om deze indien mogelijk op te nemen in het aanbod!

Tijdens de lessen wordt er rekening gehouden met ieders niveau. We streven ernaar dit individueel en geleidelijk te verbeteren. We vertrekken bijvoorbeeld vanuit een eenvoudige melodie en gaan dan verder naar een moeilijkere tweede stem, een eenvoudige variatie of een begeleidende stem… Zo hopen we uiteindelijk tot een wel klinkend samenspel te komen in authentieke Westelfolk stijl!

Om een maximum aan speelplezier te garanderen is er ook ruimte voor improvisatie ter plaatse.

Kortom, mogelijkheden genoeg voor ieders speelniveau !

Er kan zowel op het gehoor als met partituur gespeeld worden.

Praktisch:

 • Kostprijs voor 10 lessen: 150€
 • Je kan eventueel ook een klompviool huren.
  Prijs is 150€ huur en 150€ waarborg
 • Elke dinsdag van 20u tot 22u. (behalve 6 november, allerheiligen verlof)
 • Westelfolk vzw
  Hollandsedreef 3
  2260 Westerlo
  België
 • … ???