Klompviool

Een aantal jaar geleden heeft een groep handige en creatieve, al dan niet muzikaal aangelegde, leden van Westelfolk knappe klompviolen gebouwd. Na véle uren werk, uiteraard onder deskundige begeleiding van onze ervaren meester instrumentenbouw, Willy Vermaele, zijn daar een aantal mooie prachtviolen uit voortgekomen.

Die mooie klompviolen, of ook wel “kloonviolen” genoemd in onze Stille Kempen, mochten logischerwijze niet enkel aan de muren van de bouwers blijven hangen! Dus zijn we vorig jaar met een groepje begonnen met een cursus van 10 lessen “klompviool spelen”. Dit was een echt succes, we konden zelfs na die 10 lessen een heus concertje geven! Dit werd met groot enthousiasme onthaald door het publiek en nadien is er nog uren verder gespeeld, waarbij we werden begeleid door alle folkcafé-muzikanten. ?????

Dus bestond er dit jaar geen enkele twijfel dat we zowel een vervolg-cursus als een cursus voor beginners moesten inrichten!

De “gevorderden” weten de inhoud al wel…

Voor de beginners moet het duidelijk zijn dat geen muzikale achtergrond nodig is, maar dat het wel steeds handig kan zijn. Noten kunnen lezen of op het gehoor kunnen spelen maakt niet uit. Er worden partituren uitgedeeld, er kunnen opnames gemaakt worden, er kunnen getalletjes boven de noten geschreven worden…

We oefenen vooral folkmelodietjes in die op maandagavond in het folkcafé aan bod komen. Maar het is ook mogelijk om liedjes voor te stellen aan de lesgeefster, die dan beslist of het mogelijk is om deze (al) te proberen.

Er wordt zowel individueel als in een klein groepje geoefend. Dit alles gebeurt op 10 woensdagen, wekelijks vanaf 7 oktober van 20u tot 22u in de lokalen van Westelfolk.

Alle snaarliefhebbers die eens origineel uit de hoek willen komen, en hun familie met Kerstmis of nieuwjaar willen verrassen met enkele liedjes op de klompviool: HARTELIJK WELKOM!!!

Kortom, mogelijkheden genoeg voor ieders speelniveau !

Er kan zowel op het gehoor als met partituur gespeeld worden.

Er is ook ruimte voor vioolspelers met hun eigen instrument

Praktisch:

 • Kostprijs voor 10 lessen: 150€
 • Je kan eventueel ook een klompviool huren.
  Prijs is 150€ huur en 150€ waarborg
 • Westelfolk vzw
  Hollandsedreef 3
  2260 Westerlo
  België

Inschrijven kan je hier