Klompviool

Enkele jaren geleden heeft een groep handige en creatieve, al dan niet muzikaal aangelegde, leden van Westelfolk knappe klompviolen gebouwd. Na véle uren werk, uiteraard onder deskundige begeleiding van onze ervaren meester instrumentenbouw, Willy Vermaele, zijn daar een aantal prachtviolen uit voortgekomen.

Die mooie klompviolen, of ook wel “kloonviolen” genoemd in onze Stille Kempen, mochten logischerwijze niet enkel aan de muren van de bouwers blijven hangen! Vandaar dat Westelfolk jaarlijks een cursus “klompviool spelen” organiseert.

Dit jaar gaan we voor het eerst onze studenten in 2 groepjes splitsen van elk maximum 4 personen. Groep 1 bestaat uit beginners, groep 2 uit gevorderden. (Er wordt in samenspraak tussen leerling en leraar beslist wie in welk groepje best past.)

In het uur les wordt de techniek, houding, muzikaliteit enz aangeleerd. In het andere uur wordt er tijd gemaakt om met het groepje zelfstandig samen te spelen, zonder leerkracht. Dit is een moment om sámen liedjes te oefenen. Samen repeteren is meestal leuker en interessanter dan alleen, je leert naar elkaar te luisteren, experimenteren met samenspel, tweede stemmen proberen… Het is een eerste stap richting het “Grote Samenspel”, zoals meespelen op maandagavond in de Folkstal, of zelfs deelnemen aan optredens…

Voor de beginners moet het duidelijk zijn dat geen muzikale achtergrond nodig is, maar dat het wel steeds handig kan zijn. Noten kunnen lezen of op het gehoor kunnen spelen maakt niet uit. Er worden partituren uitgedeeld, er kunnen opnames gemaakt worden, er kunnen vingerzettingen (getalletjes) boven de noten geschreven worden…

We oefenen vooral folkmelodietjes in die op maandagavond in het folkcafé aan bod komen. Maar het is ook mogelijk om andere liedjes voor te stellen aan de lesgeefster, die dan beslist of het mogelijk is om deze te proberen.

De lessen klompviool gaan door in de lokalen van Westelfolk.

Data: 5-12-19-26 oktober – 9-16-23-30 november – 7 december 2022

Alle snaarliefhebbers die eens origineel uit de hoek willen komen, en hun familie met Kerstmis of nieuwjaar willen verrassen met enkele liedjes op de klompviool: HARTELIJK WELKOM!!!

Praktisch:

 • Kostprijs voor 10 lessen: 150€
 • Je kan eventueel ook een klompviool huren.
  Prijs is 150€ huur en 150€ waarborg
 • Westelfolk vzw
  Hollandsedreef 3
  2260 Westerlo
  België

Inschrijven kan je hier